Inicio > Alicante > . FIESTA EN ALICANTE. XIXONA «LES FESTES DELS GELADORS»

. FIESTA EN ALICANTE. XIXONA «LES FESTES DELS GELADORS»

lunes, febrero 11, 2008 Deja un comentario Go to comments

Fiestas de Alicante en el mesde febrero

La festa dels gelaters de Xixona

Cada any, pels volts del tercer cap de setmana de febrer, els fabricants dels cèlebres turrons i gelats de Xixona (l’Alacantí) tornen a la seva vila natal per celebrar, a imatge i semblança de les festes de Moros i Cristians d’agost, una gran festa popular que els relliga de nou amb els seu orígens.
La vila de Xixona és mundialment coneguda pels seus torrons La indústria local està basada en la producció i distribució torronera. Ara bé, la estacionalitat d’aquest producte, concentrada en els mesos anteriors a Nadal, va fer que molts xixonencs decidíssin emigrar durant els mesos d’estiu i dedicar-se també a la producció de gelats per tal de poder viure la resta de l’any. D’aquesta manera és com avui es poden trobar, pràcticament en qualsevol ciutat mitjana, gelateries de xixonencs.La Festa dels Gelaters
Tenen la mateixa estructura que les festes patronals d’agost, amb la coneguda Triologia Festera i són una representació en tres actes del tradicional enfrontament entre moros i cristians, en el que els participants es divideixen en dos bàndols i es reparteixen, dins de cada bàndol, en filàs.

La Trilogia Festera

La Triologia Festera de Xixona comença dissabte al matí amb tres actes destinats a presentar les forces dels dos bàndols. En primer lloc hi ha la presentació de les bandes de música, una desfilada durant la qual les filàs recorren els carrers del nucli antic, amb els uniformes que ha utilitzat la nit anterior, coneguda amb el nom de Nit del Soparet. Més tard, se celebra l’Ambaixada Humorística del Gelater, per la que els gelaters ofereixen ajuda als cristians davant el perill moro, i l’Entrada del Gelater, una desfilada on els participants van amb els vestits de feina dels venedors de gelats i que acaba a l’Ajuntament, on els esperen alguns camions plens de gelats que reparteixen entre el públic assistent. Dissabte al vespre hi ha l’Entrà de Moros i Cristians ia la nit, balls a les kàbiles.

El segon dia, diumenge, està destinat a escenificar la conquesta de la ciutta per part de les tropes mores. Al matí hi ha un dels actes més destacats de les festes: El tercer dia, dilluns, s’escenifica la reconquesta de la ciutat per part de les tropes cristianes, amb l’Ambaixada Cristiana, que culmina amb l’alçament dels capitans per l’any vinent i la processó en agraïment als patrons, sant Bartomeu i Sant Sebastià.
Cada any, pels volts del tercer cap de setmana de febrer, els fabricants dels cèlebres turrons i gelats de Xixona (l’Alacantí) tornen a la seva vila natal per celebrar, a imatge i semblança de les festes de Moros i Cristians d’agost, una gran festa popular que els relliga de nou amb els seu orígens.


La vila de Xixona és mundialment coneguda pels seus torrons La indústria local està basada en la producció i distribució torronera. Ara bé, la estacionalitat d’aquest producte, concentrada en els mesos anteriors a Nadal, va fer que molts xixonencs decidíssin emigrar durant els mesos d’estiu i dedicar-se també a la producció de gelats per tal de poder viure la resta de l’any. D’aquesta manera és com avui es poden trobar, pràcticament en qualsevol ciutat mitjana, gelateries de xixonencs.
  1. Ruth Barrie
    miércoles, diciembre 10, 2008 a las 08:17

    Can you please confirm when the Moors & Christians fiesta is on in FEBRUARY 2009?
    Many thanks

  1. No trackbacks yet.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: